Fristående kurser

Vill du sjunga i kör, spela i orkester, band eller ensemble eller utveckla dina musik- och gehörskunskaper? Då ska du anmäla dig till våra fristående kurser.

Som elev på skolan kan du delta i vår kör- och orkesterverksamhet, oavsett om du är dans- eller musikelev. Vi välkomnar också externa elever som vill sjunga i kör eller spela i orkester, band och ensembler. Man kan även läsa musikteori. 

Musikteori

I musikteori lär du dig om hur musiken fungerar. När du lär dig mer om musik blir du både en bättre musiker och en bättre lyssnare. Undervisningen sker i små grupper under 45 minuter en gång i veckan.

Musikteori är obligatoriskt för dig som är musikelev (musik och sång) från och med det år du fyller 12 år. Innan dess rekommenderar vi att du sjunger i kör för att öva upp ditt gehör och lära dig att musicera tillsammans med andra. Den som vill kan också börja med musikteori tidigare.

Ensemblespel

Ensembler innebär kör, orkester, band eller mindre grupper som musicerar tillsammans. Vi har många olika ensembler på olika nivåer.

Spela i blåsorkester:
 

  • Aspirantorkestern (övar tisdagar kl. 16:00-16:45 i Strandnäs)
  • Juniororkestern (övar tisdagar kl. 17:15-18:15 i Strandnäs)
  • Huvudorkestern / Mariehamns ungdomsorkester (övar tisdagar kl. 18:30-19:30 i Strandnäs)

Spela i stråkgrupper:
 

  • Stråkgruppen, nivå 1/3 (övar onsdagar kl. 17:15-18:15 på ÅMI i konsertsalen)
  • Kammarensemblen, nivå 2/3+, alla åldrar (övar torsdagar kl. 18:30-19:30 på ÅMI i konsertsalen. Även blåsare kan delta i denna ensemble)

Om du vill spela i orkester kan du anmäla dig till gruppens övningstillfälle, eller prata med din lärare.

Sjung i kör

Skolan har tre körer:

  • Subito, 7-8 år (övar måndagar kl.16:00-16:45)
  • Singoalla, 9-12 år (övar måndagar kl. 17:00-18:00)
  • Capella Vocalis, 13 år och äldre (övar måndagar kl. 18:00-19:00).

Om du vill sjunga i kör kan du anmäla dig till respektive grupps övningstillfälle, eller prata med din lärare.

Ansökan

Som elev på våra fristående kurser behöver du inte göra något inträdesprov. Anmäl dig innan terminstart och kom ihåg att välja Fristående kurser. Antagning sker i anmälningsordning samt i mån av plats.