Gitarr och bas

Vid musikinstitutet kan du spela elbas, elgitarr och klassisk gitarr.

Dessa stränginstrument har väldigt många likheter men också några viktiga skillnader. Elgitarr och elbas är bandinstrument och när du fått grunderna på plats är det vanligt att också börja spela i något av våra band. Den klassiska gitarren spelar man oftast helt akustiskt  medan elgitarren och elbasen behöver förstärkare för att höras. Du kan som nybörjare starta med vilket av dessa instrument som helst men observera att du oftast behöver  ett mindre instrument (1/2 eller 3/4) om du är yngre än 12-13år.

Klassisk gitarr

Den nylonsträngade klassiska gitarren har de flesta prövat någon gång eftersom den finns i många hem och i de flesta skolor. Gitarren har sitt ursprung i Spanien där den fortfarande utgör kärnan i landets folkmusiktradition flamenco. Gitarren används idag i de flesta musikstilar från klassisk musik och visor till pop och rock. På ÅMI har vi  gitarrspelets klassiska spelteknik som utgångspunkt men lär oss givetvis också allt om ackordspel och improvisation. 

Se vår film med klassisk gitarr

Elgitarr

Mångsidig är även elgitarren som passar till många sorters musik eftersom det går att få olika sound med hjälp av exempelvis effektpedaler, från rock’n’roll-aktigt sound till hårdrock eller jazz. När du spelar elgitarr spelar du ofta tillsammans med andra i ett band. Vi har flera band som träffas varje vecka och repar tillsammans. Ibland uppträder vi också på konserter.

Elbas

I banden kan du också spela elbas, som skiljer sig från elgitarren genom att den här längre hals och lite tjockare strängar. Elbasen har också 4 i stället för 6 strängar. Basen har ett lågt och djupt sound, därför är det vanligast att du spelar tillsammans med någon annan som sjunger eller spelar melodin på ett piano medan du kompar. Men det går också bra att spela melodier på elbasen.

Se vår film om elgitarr och elbas