Träblås

Till musikinstitutets träblåsfamilj hör fagott, klarinett, oboe, saxofon och tvärflöjt. 

Tvärflöjt

Tvärflöjten hör till träblåsfamiljen, även om de tillverkas i metall idag, och har det högsta tonläget av de instrumenten. De hålls horisontellt och spelas från sidan. Man kan spela flöjt från 7-års ålder hos oss och det finns flöjter som har böjt munstycke för nybörjare. När man blivit längre byter man till den fullstora flöjten. Tvärflöjten är ett orkesterinstrument och man kan spela tillsammans med andra i ensembler och orkestrar förutom de individuella lektionerna här på skolan.

Se vår film om flöjt

Fagott

Fagott heter bassoon på engelska och basson på franska, vilket betyder mörkt ljud. Varifrån ordet fagott kommer ifrån vet man inte, men det kan vara från italienska fagotto som betyder bunt eller knippe. För även om fagotten bara har två rör kan man se den som ett knippe.

Fagotten kan låta lite komisk och clownaktig eller knarrig som ett troll eller en gammal gubbe. När du spelar använder du fingrarna för att täcka på framsidan och få mörkare toner. På baksidan använder du tummarna ända upp till klaffen.

Se vår film om fagott

Saxofon

Saxofonen har fått sitt namn av instrumentmakaren Adolphe Sax, som uppfann både saxofonen och saxhornet (tuban). Saxofonen är s-formad, annars skulle den bli för lång och svår att spela på. Den ser ut att vara gjord av guld, men är av mässing. Det är samma material som hos trumpeten och trombonen.

I orkestern är saxofonen bra att ha. Den kan spela snygga melodier, finurliga över- och understämmor eller finnas med i kompet. Dessutom är saxofonen väldigt bra för alla som gillar att spela jazz.

Se vår film om saxofon

Oboe

Oboens namn kommer från franskans haut bois, som betyder högt trä. Tillsammans med tvärflöjten är det här det ljusaste av träblåsinstrumenten. När det dyker upp ett vackert solo eller en fin slinga använder man gärna oboe.

Oboen har mycket mekanik och silverknappar. De fanns inte från början, men gör att du kan spela mycket snabbare och att tonen blir mindre falsk. Det finns också många hjälphål som öppnar och stänger för att tonen ska bli riktigt snygg. För att få ljud använder man ett rörblad med två väldigt tunna träbitar som ligger mot varandra. Precis som för alla träblåsinstrument blir tonen ett steg mörkare för varje finger du lägger på.

Se vår film om oboe